Melita Sorola

← Back to Artists List

Melita Sorola

U svom radu sam uglavnom usredotočena na izražavanje osobnog iskustva, istraživanje osobnosti i njezine promjenjivosti.

U procesu rada prihvaćam i koristim sve životne situacije kroz koje mogu izraziti svjesnost o prolaznosti, ali i nastojanje da budem u sadašnjem trenutku. Dozvoljavam da se doživljaji i osobno iskustvo života reflektiraju u umjetničkom radu i time postaju „motivi“ kroz koje bilježim vrijeme (kozmički pejzaž, horizont, cvjetovi, menstrualni ciklus, pučina, ples, brodovi…). Motiv je vezan za pejzaž koji je u najširem smislu kozmički, a u najintimnijem osoban i duhovan, to su dva međusobno povezana krajolika, unutrašnji i vanjski.

Koristim različite tehnike (od slikanja, crtanja i ispisivanja brojeva do fotografija i video zapisa) kao dominantne ili ravnopravne, ovisno o „motivu“ kojim se bavim.

Važan je sam proces izvođenja, koji osim discipline obuhvaća posebn pokušaj usredotočenosti-pomnosti na sadašnji trenutak.

Mnogi radovi su nastali kao proces bilježenja vremena te u sebi sadrže “dokumentarnost”. Ponavljanjem i praćenjem istog motiva nastaju sitni pomaci, kojima otvaram i širim  percepciju. Proces nastanka rada, proces bilježenja (da li su to potezi kistom i označavanje poteza datumom ili fotografiranje u odredjeno vrijeme) ima meditativni i ritualni karakter te je sam po sebi dio rada, tj. rad se sastoji od procesa i “dokumenta”.

Files: